Gayrimenkul danışmanı olmak istiyorum, nereden başlamalıyım, nasıl karar vermeliyim?

Gayrimenkul danışmanı olmak istiyorum, nereden başlamalıyım, nasıl karar vermeliyim sorusu, birçok gayrimenkul danışmanı adayının aklına ilk gelen sorudur. Gayrimenkul danışmanı olarak gayrimenkul sektörüne girmeye karar verdiniz yada henüz karar aşamasındasınız. Bu aşamada öncelikle başarılı bir gayrimenkul danışmanı olabilmek için gerekli temel niteliklere ve asgari maddi olanaklara sahip olup olmadığınızı gözden geçirmelisiniz. Temel nitelikler nelerdir?


  • Gayrimenkul danışmanlığı bir girişimciliktir. Kendi işinizin sahibi olmak, işinizi sahiplenmek ve yönetmektir. Girişimci ruha sahip olmalı ve kendi işinizin patronu olma konusunda istekli ve iddialı olmalısınız.
  • İletişim gücünüz, ikna kabiliyetiniz ve öz güveniniz yüksek, girişken bir yapınız olmalı. Başarılı bir gayrimenkul danışmanı olabilmeniz için bu yeteneklere her zaman ihtiyacınız olacaktır.
  • İnsanlarla sürekli iletişimde olmaktan, yeni insanlarla tanışmak ve onlara yardım etmekten zevk alabiliyor olmalısınız. Başarılı gayrimenkul danışmanları, zamanının önemli bölümünü yeni potansiyel müşteriler ile tanışarak, etki çevresini genişletebilenlerdir.
  • İş ve çalışma disiplinine sahip olmalısınız. Gayrimenkul danışmanlığının serbest çalışma koşulları genellikle yanlış anlaşılan bir konudur. Başarılı gayrimenkul danışmanları için serbest çalışmak demek, dönem dönem çalışmak demek değildir. Belirli mesai saati veya günü zorunlulukları olmadan, kendi günlük/haftalık çalışma programlarını oluşturup, planlamasını yaparak, herhangi bir patron baskısı olmadan kendi çalışma disiplini ile yoğun çalışma temposunu, başarıya giden yolu oluşturmak ve korumak demektir.
  • Eğitime ve gelişime açık olmalısınız. Başarılı bir gayrimenkul danışmanı olabilmenizde, aldığınız sektörel eğitimler ile sürekli kendinizi geliştirebilmeniz ve eğitimlerinizi, kazanacağınız tecrübelerinizle birleştirerek müşterilerinize vereceğiniz hizmet kalitenizi yükseltebilmeniz önemli rol oynar.


Bu temel niteliklere sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, gözden geçirmeniz gereken bir diğer önemli nokta da asgari maddi olanaklara sahip olup olmadığınızdır.


Gayrimenkul danışmanlığı sabit, aylık maaşla çalıştığınız bir meslek değildir. Gayrimenkul danışmanlığında kazancınızı oluşturan gelir modeli, yüksek oranlı prim paylaşımı üzerine kuruludur. Yaptığınız satışlardan yüksek oranda kazandığınız primler gelirlerinizi oluşturur. Gayrimenkul danışmanlığında ilk satışlarınızı yapmaya başlama sürenizi, kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte ortalama 3-6 ay olarak düşünebilirsiniz. Bu süreç, gerekli başlangıç eğitimleri tamamlamak, portföylerinizi oluşturarak, ilk satışlarınızı yapmak ve kazanmaya başlamak için yeterli bir süredir. Ancak bu süre kişiden kişiye, işe uygunluk, çalışma disiplini gibi faktörlere bağlı olarak 1 ay gibi çok daha erken sürelerde olabilir veya daha uzun da sürebilir.  Bu tamamen sizin performansınıza, disiplinli bir şekilde, işe hızlı ve yoğun bir giriş yapabilmenize ve temponuzu sürdürebilmenize bağlıdır. Bunu başaran danışmanların olumlu sonuçlarının çok kısa sürelerde geldiğini açık bir şekilde gözlemleyebiliyoruz. Bu nedenlerle ilk satışlarınızı yapmaya başlayana kadar sabit bir maaş geliriniz olmayacağından, bu süreçte geçiminizi sağlamak konusunda maddi yeterliliğiniz olması, geçim konusunda problem yaşamayacak olmanız önemlidir.


Kendi işinizin sahibi olduğunuzda, her sektörde olduğu gibi, gayrimenkul danışmanlığının da başlangıç eğitim ücreti, ofis aylık masa ücreti, portföyleriniz için pazarlama giderleri (ilanlar, tanıtım malzemeleri, branda, yer gösterme ulaşım giderleri… )  gibi yatırım giderleri vardır. Farklı sektörlerde kendi işinizi kurmanızın maliyetleri ile karşılaştırdığınızda, gayrimenkul danışmanlığının yatırım giderleri çok cüzi rakamlardır.  Yine ilk satışlarınızı yapana kadar, bu cüzi giderleri karşılamakta problem yaşamayacak olmanızda önemlidir. Başarılı bir gayrimenkul danışmanı olarak, satışlarınızı yapmaya başladıktan sonra bu giderler zaten sizin için bir problem oluşturmayacaktır.


Başarılı bir gayrimenkul danışmanı olduğunuzda, bu meslekte kazanç potansiyelinizin çok yüksek olduğu, yüksek kazancının yanında kendi işinizin patronu olacağınız ve mutlu olduğunuz mesleği yapacağınız unutulmamalıdır. Gayrimenkul danışmanlığı başarılı olunduğunda maddi, manevi getirisi yüksek, en güzel, en eğlenerek çalışabileceğiniz mesleklerin başında gelen, kendi girişiminiz, kendi işinizdir.


Yukarıda bahsedilen gayrimenkul danışmanlığı için gerekli niteliklere sahip iseniz, gayrimenkul danışmanlığı sizin için uygun bir meslektir. Bir sonraki aşamada yapmanız gereken ise çatısı altında hizmet vereceğiniz marka ve ofisi doğru seçmenizdir.


Başlangıçlar her zaman önemlidir. Nasıl başladığınız kadar nerede başladığınız da oldukça önemlidir. Doğru bir seçim sizi bir adımdan daha ileriye götürür, unutmayın!